Sobota, 23 listopada 2024 r.  .
REKLAMA

Przełom w produkcji lodów. Badaczka z ZUT-u opracowała zdrową recepturę

Data publikacji: 05 maja 2021 r. 13:57
Ostatnia aktualizacja: 16 maja 2021 r. 20:24
Przełom w produkcji lodów. Badaczka z ZUT-u opracowała zdrową recepturę
– Maślanka posiada naturalne właściwości emulgujące, które mogą pozwolić na produkcję naturalnych lodów bez stosowania sztucznych dodatków – wyjaśnia dr Szkolnicka. Maślankowe lody są zdrowsze od tradycyjnych, gdyż zawierają więcej białek i lipidów. Fot. Ryszard Pakieser  

Szczecińska badaczka opracowała nową recepturę lodów. Zamiast mleka zastosowała maślankę, która zwiększyła ich objętość i puszystość. Maślankowe lody są zdrowsze od tradycyjnych, gdyż zawierają więcej białek i lipidów. Oprócz tego wykazują się wyższą wartością odżywczą przy mniejszej kaloryczności. Czy metoda może okazać się przełomowa?

Recepturę lodów z maślanki opracowała dr inż. Katarzyna Szkolnicka z Katedry Toksykologii, Technologii Mleczarskiej i Przechowalnictwa Żywności (Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa ZUT).

Wyniki badań nowatorskiej metody produkcji lodów opublikowano na łamach czasopisma naukowego „Food Science and Nutrition". Współautorkami technologii są: prof. Izabela Dmytrów oraz prof. Anna Mituniewicz-Małek. Opracowanie koncepcji zajęło badaczkom trzy miesiące.

W pracy naukowej dr Szkolnicka zajmuje się wykorzystaniem produktów ubocznych przemysłu mleczarskiego. Między innymi serwatki powstającej przy produkcji serów oraz maślanki - przy produkcji masła. Zdaniem badaczki te surowce nie powinny być postrzegane jako odpad, gdyż mają cenny skład.

Maślanka źródłem

...
Zawartość dostępna dla Czytelników eKuriera
Pozostało jeszcze 75% treści.

Pełna treść artykułu dostępna w
eKurierze
z dnia 05-05-2021

 

Autor: Karina Serednia
REKLAMA
REKLAMA

Komentarze

Pen
2021-05-08 04:23:40
Ja myślałem , że chodziło Sashe Grey i jakąś nową metodę.
Axel
2021-05-07 09:31:22
Większym problemem jest zastępowanie w lodach i wielu innych produktach cukru, syropem glokozowo-fruktozowym. Producenci dla większym zysków trują nas bez opamiętania. Bardzo trudno kupić lody słodzone cukrem.
Sceptyk
2021-05-06 20:59:21
Faktycznie super zdrowe skoro zawartość cukru jest dokładnie taka sama. Akurat nie mleko jest w lodach tym co jest niezdrowe, mydlenie oczu, a dupa dalej rośnie ;)
Abx
2021-05-06 20:41:48
To w produkcji nie przejdzie,bo mleko jest łatwiej dostępne niż maślanka.te lody byłyby droższe.
Jack
2021-05-06 12:59:56
No tak sukces jest i polscy naukowcy są wspaniali,ale jak to w życiu bywa,koncerny chemiczno spożywcze szybciutko łeb ukręcą dobrym zdrowym pomysłom, czyż nie?
Jack
2021-05-06 12:59:56
No tak sukces jest i polscy naukowcy są wspaniali,ale jak to w życiu bywa,koncerny chemiczno spożywcze szybciutko łeb ukręcą dobrym zdrowym pomysłom, czyż nie?
Seba
2021-05-06 10:24:36
Pewien radziecki uczony po 40-u latach żmudnych badań odkrył że zwykła mała bułeczka jest o wiele lepsza od kromki suchego chleba! A ile razy lepsza, nie udowodnił, bo cofnęli mu grant
Mona
2021-05-06 08:44:11
Chętnie skosztuję :-)
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA