Środa, 26 listopada 2025 r. 
REKLAMA

Przeterminowane produkty, brud… Wzmożone kontrole inspekcji sanitarnej w gastronomii

Data publikacji: 07 lipca 2022 r. 16:33
Ostatnia aktualizacja: 07 lipca 2022 r. 16:33
Przeterminowane produkty, brud… Wzmożone kontrole inspekcji sanitarnej w gastronomii
Kontrole inspekcji sanitarnej wciąż wykazują stosowanie w lokalach przeterminowanej żywności, brud oraz brak badań lekarskich pracowników. Warto dodać, że gastronomia w kurortach turystycznych w sezonie jest na szczególnym celowniku inspektorów. Fot. Katarzyna LIPSKA-SOKOŁOWSKA  

Posypały się mandaty dla nieprzestrzegających zasad żywienia zbiorowego gastronomików, których skontrolowała inspekcja sanitarna. Tylko w jednym tygodniu czerwca inspektorzy z powiatowych stacji sanitarno-epidemiologicznych przeprowadzili 280 wizyt w barach, restauracjach, pubach w naszym regionie i aż w 86 obiektach stwierdzili nieprawidłowości: brud, brak dokumentacji lekarskiej pracowników oraz serwowanie przeterminowanych produktów spożywczych.

REKLAMA

W ewidencji inspekcji sanitarnej znajdują się 8564 lokale i punkty, w których prowadzona jest działalność gastronomiczna w województwie zachodniopomorskim.

- Kontrole przeprowadzamy cały rok, ale nie ukrywamy, że w sezonie letnim są one intensywniejsze, szczególnie w miejscowościach turystycznych - mówi Małgorzata Kapłan, rzecznik prasowy Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Szczecinie. - Dobry stan sanitarny i jakość podawanych produktów to obowiązek przedsiębiorców z branży gastronomicznej, ale także szansa na powodzenie ich biznesów. Gość, który zatruł się w lokalu, już nigdy do niego nie wróci.

Raport WSEE dotyczy

...
Zawartość dostępna dla Czytelników eKuriera
Pozostało jeszcze 61% treści.

Pełna treść artykułu dostępna w
eKurierze
z dnia 07-07-2022

 

(kel)
REKLAMA

Komentarze

On
2022-07-07 21:48:32
A gastronomicy płaczą, że tak im ciężko. Nawet nie mają pojęcia, co to jest uczciwa praca i jak należy prowadzić lokal gastronomiczny. Pseudo fachowcy, którzy chcą się dorobić na niczym. Wstyd. Pozamykać takie lokale.
Aby odpowiedzieć na komentarz, musisz być zalogowany.
Bartolini Bartłomiej
2022-07-07 20:28:21
Bo Ten Kraj kucharzami z zamiłowania a nie z wykształcenia stoi.Namnożyło się pseudo kucharzy bazując na takich jak geslerowa,kuroniach.Kulinarnych celebrytów.Konia z rzędem temu,kto ma w swoim zespole 100% obsługi po gastronomiku.Jak jeden ( szef kuchni lub właściciel ) takowe ma to już naprawdę wyjątek od reguły.Potem te dania tak wyglądają i tak smakują.No ale skoro jest na takie śmieciowe jedzenie przyzwolenie to...cóż-smacznego
Aby odpowiedzieć na komentarz, musisz być zalogowany.
Fatboy fatgirl
2022-07-07 20:09:57
Otyłość powoduje niezdrowe jedzenie i brak ruchu
Aby odpowiedzieć na komentarz, musisz być zalogowany.
Nowoczesny klient
2022-07-07 19:48:37
Proszę się zapytać kelnera o to na jakim mięsie i warzywach jest rosół, co to jest ligawa ,łata czy rozbef.Zerowa wiedza i nawet jak zapyta kucharza to kuchnia też nic nie wie. dramatyczne umiejętności i wiedza w gastronomii powoduje brak klientów, którzy oglądają programy kulinarne, interesują się kuchnia i wiedza coś wiecej niż mielony z marchewką i groszkiem
Aby odpowiedzieć na komentarz, musisz być zalogowany.
Rozsądek
2022-07-07 19:16:35
Widząc ceny , 25-30 zł za pseudo schabowego , doliczają ziemniaki i surówka dochodzi się do absurdu. do tego jakość jedzenia i czystość knajp dramatyczna.Jsk dla mnie wszyscy mogą zbankrutować
Aby odpowiedzieć na komentarz, musisz być zalogowany.
I jasne!!
2022-07-07 18:55:19
Ostatnio dużo płacze gastronomia.. że jest im ..tak ciężko!! Czas im pomóc!!! Zamykać wszystkie "śmietniki" gastronomiczne!!!!! Zostanie garstka, ale uczciwych!!!! I będą zarabiali!!!! Tylko do roboty(!!!) , trzeba szybko wdrożyć taką pomoc gastronomikom!!!!
Aby odpowiedzieć na komentarz, musisz być zalogowany.
@Ula
2022-07-07 17:58:41
Tam gdzie jest dobre i świeże jedzenie trzeba czekać na miejsce i żadna pomoc finansowa nie jest potrzebna.A śmierdzące budy ze śmierdzacym jedzeniem należy jak najszybciej zamknąć dla dobra wszystkich.Teraz każdy może gotować ale nie każdy powinien
Aby odpowiedzieć na komentarz, musisz być zalogowany.
Omijam z daleka
2022-07-07 17:23:23
Od dawna unikam tych śmierdzących pseudo restauracji.Wystarczy wejść do środka żeby już po minucie śmierdzieć starym olejem a karta na 15 stron gwarantuje stare rozmrażane w mikrofali jedzenie.Na samą myśl biorą wymioty.
Aby odpowiedzieć na komentarz, musisz być zalogowany.
Ula
2022-07-07 16:59:18
Posłowie i radni PO obiecali pomoc gastronomikom
Aby odpowiedzieć na komentarz, musisz być zalogowany.
Salmonella
2022-07-07 16:49:29
Trzeba być naprawdę desperatem żeby płacić rachunki grozy za stare, śmierdzące i chorobotwórcze jedzenie w pseudo garkuchniach. Ugotowanie ziemniaków i usmażenie schabowego jest na poziomie dziecka z podstawówki
Aby odpowiedzieć na komentarz, musisz być zalogowany.
Tylko zalogowani użytkownicy mają możliwość komentowania
Zaloguj się Zarejestruj
REKLAMA
REKLAMA