Kto nie ma talentów kulinarnych, albo najzwyczajniej czasu i ochoty, by stać przed świętami przy kuchni, może już zamawiać gotowe produkty i dania. Restauracje, bary, cukiernie, a nawet prywatne osoby specjalizujące się w domowej kuchni, już otworzyły zapisy na bożonarodzeniowe specjały. Fakt jest jeszcze jeden: przygotowania do świąt zaczynają się coraz wcześniej.
Taka forma zamawiania gotowych dań staje się coraz bardziej popularna, szczególnie wśród młodych ludzi - zapracowanych i ceniących czas przeznaczony na pasje i wypoczynek. Niektóre szczecińskie restauracje swoje notesy z zamówieniami otworzyły już pod koniec listopada.
- Zamówienia przyjmujemy do 15 grudnia do godz. 20 - informuje jedna ze szczecińskich restauracji. W menu potrawy tradycyjne, zaś ceny na pewno wyższe niż za samodzielnie przygotowane dania: za niespełna litr barszczu czerwonego trzeba zapłacić 59 złotych, a za krem z grzybów dziesięć złotych więcej. Pierogi z kapustą i grzybami kosztują tu 39 zł za 10 sztuk, a uszka 21 zł, również za 10 sztuk. Pół kilograma śledzia w occie to wydatek rzędu 80 zł, podobnie
...