Wiele tysięcy Ukraińców pracuje lub uczy się w Szczecinie. Podobnie jak Polacy, przygotowują się do świąt. Kuchnia ukraińska jest bogata w niezwykłe potrawy. Niektóre zapewne pojawią się na stołach świątecznych.
Przygotowanie niektórych potraw stało się ważnym elementem świętowania. Lista składników może się różnić w zależności od regionu. Bez względu na przepis, liczy się zachowanie tradycji.
Na sylwestra każda rodzina przygotowuje tradycyjną sałatkę Oliwje. Składnikami są warzywa, kiełbasa oraz jajka. Ziemniaki, jajka oraz marchewkę należy ugotować i pokroić w kostkę. Do tego dodać groszek konserwowy oraz ogórki kiszone. Do sałatki zawsze dodają kiełbasę doktorską. Od zwykłej rożni się tym, że nie jest wędzona. Na końcu należy dodać majonez, świeże zioła i posolić danie. Na Ukrainie żartują, że sylwester bez oliwje nie jest sylwestrem. Tak samo mówi się o mandarynkach. Co prawda nie są potrawą, ale stały się symbolem tego dnia.
Świętowanie Bożego Narodzenia również ma swoje zwyczaje. Cala rodzina zbiera się razem przy stole świątecznym. Według tradycji przygotowuje się 12 potraw
...