Naukowcy z Uniwersytetu Szczecińskiego dołożą swoją cegiełkę do projektu lotu na Marsa. Przygotowują właśnie eksperyment dla Europejskiej Agencji Kosmicznej, który ma przybliżyć nas do tej najdłuższej w dziejach ludzkości podróży.
Przedsięwzięcie będzie realizowane na Międzynarodowej Stacji Kosmicznej. Jego pełna nazwa to „Zanim polecimy na Marsa: Czy niesporczaki mogą pomóc w ochronie innych organizmów w przestrzeni kosmicznej?"
Przetestowana zostanie przeżywalność zmodyfikowanych genetycznie drożdży (wzbogaconych białkiem niesporczaków) w warunkach mikrograwitacji, co ma na celu określenie możliwości ich użycia jako biofabryk zarówno podczas podróży kosmicznych jak i na Marsie czy na Księżycu.
Projekt jest prowadzony przez konsorcjum trzech uczelni: Uniwersytetu Szczecińskiego jako lidera, Uniwersytetu Adama Mickiewicza w Poznaniu i Uniwersytetu Śląskiego w Katowicach. Eksperyment
...