Wieszczyli: w gastronomii nie będzie czego ratować. Szansa na przetrwanie
Wieszczyli: w gastronomii nie będzie czego ratować. Szansa na przetrwanie
Data publikacji: 09 czerwca 2023 r. 07:55
Ostatnia aktualizacja: 09 czerwca 2023 r. 21:01
Dziś branża odżywa, ale gastronomicy z ostrożnością patrzą w przyszłość. Fot. Ryszard PAKIESER
Sezon rozpoczął się na dobre, ale czy pełne ogródki gastronomiczne, spory ruch w restauracjach i kawiarniach, głównie na szlakach turystycznych Szczecina, przekłada się na ożywienie w gastronomii? Nie można się zachłysnąć sukcesem i stolikami zajętymi przez wielu gości - mówią jedni, inni dodają: nie jest źle, ale to raczej szansa na przetrwanie i odrobienie strat niż jakiś wielki sukces.
REKLAMA
Weekendowe popołudniowe wyjście na kolację do renomowanego lokalu niemal graniczy z cudem - dziś na towarzyskie albo rodzinne spotkanie stoliki trzeba rezerwować, bo chętnych jest wielu szczecinian. Jednak nie wszędzie są tłumy. Branża gastronomiczna bardzo mocno odczuła kryzys: najpierw związany z długotrwałym zamknięciem z powodu pandemii, potem z drożyzną i wysoką inflacją. Problem z brakiem pracowników i wysokimi oczekiwaniami tych, którzy pozostali, sprawił, że z mapy miasta - podobnie jak w całej Polsce - zniknęło wiele punktów: od barów, przez puby, bistra po restauracje. Obiad czy kolacja „na mieście" zniknęła w pierwszej kolejności z nadwątlonych budżetów rodzin.
Dziś branża odżywa, ale
...
Zawartość dostępna dla Czytelników eKuriera
Pozostało jeszcze 76% treści.
Pełna treść artykułu dostępna w eKurierze z dnia 09-06-2023
- ja czekam na "chleb PO trzydzieści zeta", "Hyży Ruj" obiecał.
Aby odpowiedzieć na komentarz, musisz być zalogowany.
olo
2023-06-09 13:22:39
Polacy mieli zamarzac w zimie itd itp, Platfusy i ich szczujnia TVNnazi wymysla jeszcze wiele innych bajeczek przed wyborami.
Aby odpowiedzieć na komentarz, musisz być zalogowany.
@Remik
2023-06-09 13:20:14
Mówisz o tym wczorajszym marszu czy jak tam mówią paradzie blokowanych ulic i przejść dla pieszych?
Aby odpowiedzieć na komentarz, musisz być zalogowany.
@Pytający
2023-06-09 12:47:51
Zapytaj się swojego lekarza. Myślę, że gastrologa albo okulistę, bo żółć zalewa ci oczy.
Aby odpowiedzieć na komentarz, musisz być zalogowany.
Klient
2023-06-09 11:25:57
Och biedni gastronomicy.. Jak tu żyć? Jest taka bida, że za chwilę po śmietnikach zaczną chodzić.. A tak na poważnie - dobra kuchnia broni się sama. Tak było w covidzie, tak jest i teraz. Chociaż tłumy w restauracjach mówią same za siebie. Czekam teraz na artykuły, że sezon słaby, turystów mało i w ogóle to jesteśmy zgubieni :)
Aby odpowiedzieć na komentarz, musisz być zalogowany.
Remik
2023-06-09 11:21:05
Własnie, można było pomoc gastronomikom zamiast wydać miliony na marsz o którym nikt już nie pamięta ;)
Aby odpowiedzieć na komentarz, musisz być zalogowany.
@@znajomy królika
2023-06-09 11:18:37
Czy czasem te pasy nie są oddawane bez opłat?
Aby odpowiedzieć na komentarz, musisz być zalogowany.
@Znajomy królika
2023-06-09 11:10:10
A dla pieszych wyznaczono na tejże ulicy slalom po chodniku i zamkniętym pasie jezdni, pomiędzy samochodami "klientów" parkujących gadzie popadnie.
Lepiej od razu przejść na środek przy fontannach, tam przynajmniej nie trzeba kluczyć.
Aby odpowiedzieć na komentarz, musisz być zalogowany.
Znajomy królika
2023-06-09 09:48:15
Jeżeli miasto zabiera pas ulicy i daje go gastronomikom, a czasami nawet zamyka i oddaje im całą ulicę, to trudno, aby nie było dobrze.
Aby odpowiedzieć na komentarz, musisz być zalogowany.
Wacek
2023-06-09 09:38:54
Posłowie i radni PO strasznie stali murem za gastronomikami, że trzeba im pomóc. Rząd dał tarczę antycovidową. Teraz czas na sympatyków PO zeby zapelniali lokale gastronomiczne i napędzlii koniunkturę. W samorządach dobrze płacą ;)
Aby odpowiedzieć na komentarz, musisz być zalogowany.
Pytający
2023-06-09 09:29:10
Proszę mi wyjaśnić, bo jakoś nie mogę zrozumieć. Niby w tej gastronomii tak ciężko, że muszą dopłacać do interesu lub zamykają lokale. A idąc spacerkiem po centrum miasta widzę, że stałe przybywa lokali gastronomicznych, robią remonty, poszerzają swoje miejsca handlowe. Jak jest tak źle, to powinno punktów gastronomicznych używać, a nie przybywać.
Aby odpowiedzieć na komentarz, musisz być zalogowany.