Drożyzna nie odpuszcza. Tylko w październiku ceny produktów spożywczych i codziennego użytku wystrzeliły aż o ponad 26 procent, jeśli porówna się je do tych obowiązujących w październiku 2021 roku. Podwyżki widoczne są we wszystkich kategoriach, a w każdej sięgają dwucyfrowego poziomu. Coraz więcej płacimy za tłuszcze, produkty sypkie, jak: cukier, mąka, kasze oraz mięso i wędliny. Drożeje chemia gospodarcza i kolejny raz papier toaletowy.
- Jeszcze dwa tygodnie temu kupowałam schab wędzony po 54 złote, dziś jego cena szokuje i odstrasza od zakupów, bo wędlinę wyceniono na… 68 złotych - klientka stoiska mięsnego w szczecińskim markecie francuskiej sieci nie kryje oburzenia. - To nie dwa czy trzy, ale aż 14 złotych podwyżki tylko na jednym produkcie!
Według cyklicznego raportu „Indeks cen w sklepach detalicznych", który przygotowuje UCE RESEARCH i Wyższe Szkoły Bankowe, w październiku br. zakupy były droższe średnio o 26,1 procent w porównaniu z analogicznym okresem ub.r. We wrześniu ten skok - rok do roku - był na poziomie 24,1 procent, w sierpniu - 23,7 proc., w lipcu - 18,6
...