Zupa gotowana przez Koło Gospodyń Wiejskich w Rogowie, gm. Stargard, została wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych.
Zalewajka jest 57. produktem z województwa wpisanym na Listę Produktów Tradycyjnych i pierwszym z gminy Stargard, który na nią trafił.
- Ta zupa jest stale obecna w jadłospisie mieszkańców Rogowa - opowiada Wioletta Zientek, sołtys wsi. - Jest posiłkiem, który funkcjonuje jako element integracyjny. Jadana jest na imprezach sportowych na boisku, na dożynkach i innych imprezach odbywających się na terenie wsi lub gminy.
Przepis na zalewajkę z Rogowa przekazywany był z pokolenia na pokolenie. Zupa ma słodko-kwaśny, wyrazisty smak oraz wyczuwalny zapach naturalnego zakwasu żytniego.
Zalewajkę na Pomorzu Zachodnim gotowano we wczesnych latach po II wojnie światowej.
- W latach 40. XX wieku w Rogowie, wsi położonej niedaleko Stargardu, osiedlili się przybysze z Polski
...