Piątek, 22 listopada 2024 r.  .
REKLAMA

Łosoś z piekarnika

Data publikacji: 31 sierpnia 2017 r. 03:05
Ostatnia aktualizacja: 31 sierpnia 2017 r. 10:17
Łosoś z piekarnika
 

SKŁADNIKI na 1 porcję

dzwonko łososia

suszona mięta

ok. łyżeczki masła

sól

pieprz

plaster cytryny

sałata

kilka plastrów pomidora

porcja frytek

Najpierw trzeba przygotować dzwonko łososia: opłukać je i osuszyć papierowym ręcznikiem. Rybę należy odpowiednio doprawić – odrobiną pieprzu, soli i suszonej mięty. Na wierzch kładziemy skrawek albo wiórki masła oraz plaster cytryny. Tak przygotowaną rybę zawijamy w folię aluminiową i odstawiamy do lodówki – na ok. 1,5 godziny.

Następnie układamy rybę na blaszce w nagrzanym piekarniku i pieczemy ok. 25 minut w temperaturze 180 st. C.

Tak przygotowany łosoś dobrze smakuje z zieloną sałatą, z dodatkiem na przykład kilku plastrów pomidora, polaną sosem winegret oraz z frytkami.

Trudno nie zauważyć, że jest to przepis prosty, łatwy do wykorzystania w każdej kuchni, a jednocześnie danie jest smaczne, pożywne i zdrowe.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA