Piątek, 22 listopada 2024 r.  .
REKLAMA

Sałatka śledziowa z majonezem

Data publikacji: 28 września 2017 r. 09:28
Ostatnia aktualizacja: 08 listopada 2017 r. 14:34
Sałatka śledziowa z majonezem
 

SKŁADNIKI na 4 porcje

1 opakowanie solonych filetów śledziowych à la matjas – 250 g

4 duże ziemniaki

1 duże jabłko

1-2 średnie białe cebule

2 jajka ugotowane na twardo

2 większe lub 3-4 mniejsze ogórki kiszone

pół puszki groszku konserwowego

2-3 łyżki majonezu

pieprz

sól (ewentualnie)

Sałatek majonezowych jest tyle, ilu kucharzy i gospodyń domowych. Dodaje się do nich np. tarty żółty ser. My jednak proponujemy potrawę klasyczną, choć ziemniaki w samej sałatce zastąpią wielkie bulwy na talerzu.

Na początek przypomnijmy o znaczeniu głównego składnika. Śledź bałtycki to ryba tłusta. Jego mięso zawiera bardzo dużo wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega-3. Powinny być one podstawą każdej diety, gdyż wchodzą np. w skład tkanki nerwowej naszego mózgu czy wspomagają naturalnie odporność. Są niezbędne w produkcji tzw. hormonów szczęścia: serotoniny i dopaminy. W śledziach jest mnóstwo fosforu, wapnia, jodu… Mają też bardzo wysoką zawartość witamy D3.

Śledzie można przez ok. pół godziny moczyć w wodzie, aby pozbyć się nieco soli. My jednak tego nie zrobimy, a zachowaną słoność, która powstała w beczce ze śledziami, zrównoważą nam inne składniki tego dania. Filety kroimy w mniej więcej centymetrowe kostki i wrzucamy do dość dużego naczynia, do którego będziemy dodawać pozostałe składniki. Dorzucamy obrane i pokrojone w drobną kostkę jabłka. Podobnie kroimy i dodajemy ugotowane na twardo jajka. Trochę problemu sprawią nam przy krojeniu w kostkę ogórki kiszone. Będą za to znakomitym regulatorem kwaśności sałatki. W zależności od upodobań smakowych możemy ich do naszego naczynia dodać mniej lub więcej. Podobnie czynimy z cebulą pokrojoną w drobne kosteczki. Na koniec dodajemy kilka łyżek groszku konserwowego (ok. pół puszki), 2-3 lub więcej łyżek majonezu, pieprzymy i ewentualnie solimy. Całość dokładnie mieszamy.

W międzyczasie gotujemy cztery dorodne ziemniaki – obrane lub w mundurkach (możemy je też upiec). W zależności od kształtu bulw kroimy je wzdłuż lub na krzyż (jeżeli kuliste). Układamy na talerzu i nakładamy na nie sałatkę śledziową.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA