Wtorek, 26 listopada 2024 r.  .
REKLAMA

Aby wigilijny karp był jak najsmaczniejszy...

Data publikacji: 23 grudnia 2023 r. 23:31
Ostatnia aktualizacja: 24 grudnia 2023 r. 13:11
Aby wigilijny karp był jak najsmaczniejszy...
Fot. ZUT  

Dr inż. Piotr Eljasik z Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie otrzymał prawie 50 tysięcy złotych na badania nad poprawą stanu wody w stawach w gospodarstwie karpiowym. To pierwszy taki program w Polsce.

Uczony wziął pod lupę środowisko ryb w stawach w zachodniopomorskim Malińcu. Jeszcze przed wakacjami otrzymał grant w ramach 7. edycji konkursu Miniatura Narodowego Centrum Nauki. W zespole pod kierownictwem profesor Małgorzaty Sobczak i profesora Remigiusza Panicza z Katedry Technologii Mięsa Wydziału Nauk o Żywności i Rybactwa naukowiec opracuje podstawy do stworzenia optymalnego środowiska życia karpi na wszystkich etapach produkcji. Badania dr. Piotra Eljasika ruszyły 30 maja i potrwają rok.

(K)

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA