Niedziela, 24 listopada 2024 r.  .
REKLAMA

Cukier dwa razy słodszy

Data publikacji: 04 maja 2016 r. 22:27
Ostatnia aktualizacja: 08 maja 2016 r. 12:20
Cukier dwa razy słodszy
 

Izraelskie przedsiębiorstwo branży cukrowniczej rozpoczęło produkcję cukru dwukrotnie słodszego od znanego dotąd. Nie ma on podobno wad smakowych, jakimi odznaczają się wszystkie znane surogaty i syntetyczne zamienniki cukru - podaje z Jerozolimy agencja EFE.

Nowa technologia zastosowana w produkcji tego cukru polega najogólniej biorąc na "oszukiwaniu" kubków smakowych konsumentów tym nowym rodzajem cukru, który nie jest sztucznym słodzikiem - wyjaśnił dyrektor wykonawczy przedsiębiorstwa.

Słodząc kawę jedną łyżeczką nowego rodzaju cukru ma się wrażenie, że wsypano dwie.

Przedsiębiorstwo, które wdrożyło nową technologię, powstało przed dwoma laty i znajduje się pod Tel Awiwem. Zapewnia, że jego wynalazek pozwala na obniżenie kosztów produkcji przez zmniejszenie ilości surowca niezbędnego do wytworzenia kilograma cukru. (pap)

Fot. Paulina Sikora

REKLAMA
REKLAMA

Komentarze

Mniam
2016-05-08 11:04:49
Koncerny napojów już pewnie podpisały kontrakty i kto ich sprawdzi ? nikt z nas nie będzie świadomy czy je taki cukier czy nie.
Cukier w cukrze
2016-05-06 10:58:45
Spokojnie, lobby cukrownicze na to nie pozwoli.
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA