Piątek, 22 listopada 2024 r.  .
REKLAMA

Jak upiec keks dla Babci?

Data publikacji: 21 stycznia 2019 r. 14:25
Ostatnia aktualizacja: 22 lutego 2019 r. 13:27
Jak upiec keks dla Babci?
 

Instytucja babci i dziadka pozostaje w naszej pamięci na zawsze. Razem z nimi spędzamy beztroski czas ucząc się i bawiąc.

Paweł Kamer, prezes sieci piekarni – cukierni, wspomina z rozrzewnieniem swoją historię, gdy spędzał długie godziny na wspólnych grach i zabawach. Jedną z ulubionych form spędzania czasu była zabawa w pieczenie. Sypiąca się mąka, bakalie, miksowanie, dolewanie, układanie, stały się inspiracją do rozwoju przyszłych pasji i pracy zawodowej.

Dziś dla tych, którzy chcieliby się odwdzięczyć swoim dziadkom za darowaną miłość, czas i pasję, proponujemy prezent wykonany samodzielnie. Przepis na keks Babci Pawła Kamera, który bez większego problemu każdy może wykonać samodzielnie, z pewnością trafi w gusta i podniebienia.

 Składniki:

3 szklanki mąki

szczypta soli

łyżeczka spirytusu

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 kostka masła

150 g owoców kandyzowanych

1 szklanka cukru

4 jaja kurze

100 g rodzynek

 Rodzynki moczymy w letniej wodzie. Ucieramy masło z cukrem i szczyptą soli. Dodajemy jajka nadal ucierając. Stopniowo dodajemy mąkę, następnie dodajemy proszek do pieczenia, rodzynki, owoce kandyzowane i spirytus. Po wyłożeniu blaszki pergaminem, smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Wkładamy do piekarnika na 40-45 minut piekąc w temperaturze około 200 st.

Smacznego!

REKLAMA
REKLAMA

Komentarze

mniam
2019-01-22 09:05:29
I to jest prawdziwy piekarz, od razu widać, że kocha swoją pracę i wypieka wspaniałe smakołyki :D
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA