Czwartek, 21 listopada 2024 r.  .
REKLAMA

Jeśli szukacie śledziowych inspiracji...

Data publikacji: 05 marca 2019 r. 06:55
Ostatnia aktualizacja: 05 marca 2019 r. 11:19
Jeśli szukacie śledziowych inspiracji...
Kulinarnymi zdolnościami może się poszczycić aktor Przemysław Żychowski (po lewej). Fot. Ryszard Pakieser  

Dzisiaj „śledzik”, czyli ostatni dzień karnawału. Zatem na naszych stołach oczywiście nie może zabraknąć śledzia w różnych odsłonach. Inspiracją może być dla Państwa niedawna Noc Śledziożerców i to, czym się tam raczono. Być może dziś na stołach w naszych domach będą królowały podobne potrawy.

Od kilkunastu lat w Szczecinie, w tutejszej restauracji „Na Kuncu Korytarza”, spotykają się owi śledziożercy, dla których jedzenie i gotowanie jest niezwykle ważne. Ot, o upodobaniach kulinarnych, historii kulinariów czy technikach gotowania można z nimi rozmawiać godzinami… Są różnych zawodów, a od czasu do czasu skrzykują się na delektowanie się smakołykami ze śledzi. Zawsze jest jakiś temat przewodni, a każdy ze śledziożerców jest zobligowany do tego, by nie tylko wszystkich poczęstować swoimi śledziowymi specjałami, ale też o nich opowiedzieć. Tym razem uczestnicy otrzymali za zadanie przygotować tzw. polską klasykę, czyli śledzia w śmietanie i śledzia w oleju.

Zdradźmy zatem, czym delektowano się we wspomnianej restauracji. Gospodarz, czyli Bolesław Sobolewski, uraczył gości razowcem z gzikiem i wielkim holenderskim matiasem.

Mirek Ancypo przygotował, jak sam mówił, tradycyjne podlaskie seviche ze śledzia. Niestety, do Szczecina leciał samolotem i obsługa lotniska nie zgodziła się na wniesienie tego smakołyku na pokład. Mirkowi z pomocą przyszła załoga Plenty Restaurant and Apartments. Zorganizowali śledzie i udostępnili kawałek stołu, a dzięki temu śledziożercy mogli się delektować śledziem w oleju z pestek dyni.

To nie koniec przygód okołośledziowych. Otóż Filip Grega swojego śledzia z kurkami przygotował rano w hotelowej restauracji w Karpaczu. I zdążył z tym udanym daniem na czas przyjechać na Noc Śledziożerców. Podobno nie przekroczył przepisów ruchu drogowego…

Grzegorz Wocial, szef kuchni restauracji w Teatrze Małym, bardzo udanie zadebiutował na Nocy Śledziożerców, przygotowując grzanki z purée kasztanowym, śmietaną i macerowanym w czerwonym winie śledziu. Macerowanego w sherry śledzia z ziemią z pumpernikla w słodko-orientalnej oprawie przygotował z kolei kolejny debiutant – śledziożerca Kamil Tymko, szef kuchni Plenty Restaurant and Apartments.

Idealny posiłek na uleczenie… kaca to, według śledziożerców, zupa na wodzie po kiszonych ogórkach ze śledziem i skwarkami. To danie według receptury Tomka Pawłowskiego. Hmmm, to może pomysł na „dzień po”, czyli po hulankach ostatkowych…

Gieno Mientkiewicz, którego zapewne znają Państwo z telewizyjnych programów kulinarnych o serach, przyjechał na spotkanie śledziożerców z Warszawy. Zaserwował w „Na Kuncu…” wytrawne kruche babeczki wypełnione bitą śmietaną i śledziem.

Z kolei Przemysław Żychowski, aktor Teatru Lalek „Pleciuga”, w małym kieliszku zmieścił śledzie, jabłka, jajka, groszek zielony, wiele przypraw korzennych, a wszystko zwieńczone było małą czarną borówką.

Sławomir Osiński przygotował „pięciocebulak kacapski”. I tak go podał (cytujemy za organizatorami): „…śledzia otulonego w cebulkach (trzy kawałki na osobę) przyozdobionego gwiazdą pięcioramienną z czerwonej papryki (na plastrze rosyjskiej słoninki powinien spoczywać). Ze smaczną wódeczką dobrze przygotowuje do uczty, drażniąc nieznacznie wątrobę”.

Andrzej Szylar zaserwował klopsiki z zielonego śledzia w parowanym jogurcie ze śledziem w oleju szczypiorkowym z konfiturą cytrynowo-anyżową i kiszonymi rzodkiewkami… I jeszcze dwa absolutne klasyki: Paweł Kmieciak i jego śledź w oleju oraz Jacek Gałkowski i śledź w śmietanie z pikantnymi ziemniakami.

Jakie zatem śledziowe pyszności znajdą się na Państwa stole? Ja już znalazłam swoje inspiracje wśród śledzi podanych przez śledziożerców… ©℗

Monika Gapińska

Fot. Ryszard Pakieser

 

REKLAMA
REKLAMA

Komentarze

oj
2019-03-05 11:07:44
Ceviche, a nie sevishe ;/
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA