WARS wita podróżnych jesiennymi nowościami. W menu są nowe propozycje śniadań, jak również dania obiadowe. Kawy i herbaty są zaś serwowane w większych kubkach.
Nowe propozycje uzupełniają główny jadłospis WARS. Są one dostępne w Express InterCity Premium, Express InterCity i wybranych InterCity – menu może się różnić w zależności od kategorii pociągu.
- Uzupełniając menu o nowe dania, zależało nam na tym, aby nawiązywały do tradycji kuchni polskiej. Chcieliśmy również urozmaicić dostępną do tej pory ofertę o pozycje, które już wcześniej cieszyły się szczególnym zainteresowaniem pasażerów – mówi Piotr Zaborowski, szef kuchni WARS SA.
Stąd oprócz placków ziemniaczanych z różnego rodzaju dodatkami do wagonów gastronomicznych powróciła lubiana przez pasażerów piada, serwowana np. z szynką czy żółtym serem. Oprócz jajecznicy, na śniadanie można wybrać naleśniki z serkiem waniliowym i konfiturą z wiśni, a na obiad m.in.: placki ziemniaczane z jogurtem i szczypiorkiem, zrazy wieprzowe czy kaczkę confit. Większe są także kubków do napojów gorących (kawa czarna teraz 220 ml, biała 240 ml, herbata 300 ml).
Obecnie WARS SA obsługuje 19 pociągów EIC Premium (pendolino) oraz 33 wagony gastronomiczne, w tym 15 restauracyjnych i 18 barowych, jak również 54 wagony sypialne i 35 z kuszetami. W zeszłym roku firma udostępniła aplikację mobilną mWars, która jest pierwszą tego typu w transporcie kolejowym w Polsce, a drugą na świecie. Umożliwia ona pasażerowi zamówienie podczas jazdy pociągu posiłku z dostawą do jego miejsca siedzącego.