Czwartek, 27 listopada 2025 r. 
REKLAMA

Paprypączki, czyli pączki z paprykarzem. Szczecińska uczelnia poleca

Data publikacji: 27 lutego 2025 r. 08:10
Ostatnia aktualizacja: 27 lutego 2025 r. 11:16
Paprypączki, czyli pączki z paprykarzem. Szczecińska uczelnia poleca
Fot. PAP/Marcin Bielecki  

Recepturę paprypączków przygotowali pracownicy Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie. Wytrawny pączek nadziany paprykarzem ma łączyć tradycję z innowacyjnością.

REKLAMA

"Chcieliśmy połączyć tradycję z innowacją i wpadliśmy na pomysł, aby do pączka wytrawnego dołożyć paprykarz i w ten sposób stworzyliśmy paprypączka” – powiedział dr inż. Grzegorz Tokarczyk prof. ZUT, który kieruje Katedrą Technologii Rybnej, Roślinnej i Gastronomicznej. "Ciasto różni się stosunkiem soli do cukru. To jedyna różnica. A jeżeli chodzi o kaloryczność, to są podobne" – dodał.

Potrawa zamiast tradycyjnego lukru okraszona jest prażoną cebulką, a jej nadzieniem jest "Paprykarz uniwersytecki". Farsz również tworzony jest na terenie uczelni i został wyprodukowany według tradycyjnej receptury "Paprykarza szczecińskiego".

"Jest to alternatywa i nowe spojrzenie na pączka, szczególnie przed tłustym czwartkiem. Powstaje on według klasycznej receptury. Po usmażeniu nadzialiśmy go paprykarzem i posypaliśmy prażoną cebulką i okazało się, że te smaki się świetnie ze sobą komponują" – powiedział dr inż. Grzegorz Bienkiewicz, prof. ZUT.

Proces wytworzenia paprypączka trwa około godziny.

Logo PAP Copyright

REKLAMA

Komentarze

entuzjasta
2025-03-09 16:04:20
ZUT pracuje teraz nad kwadratową pasztetową. Będzie jeszcze bardziej ohydna.
Aby odpowiedzieć na komentarz, musisz być zalogowany.
sam smak
2025-02-27 09:38:03
Jak słusznie zauważył jeden z komentujących a co z pączkami z robakami? Kiedy możemy spodziewać się pączków z dodatkiem robaków a jeszcze lepiej z nadzieniem robaczanym?
Aby odpowiedzieć na komentarz, musisz być zalogowany.
Al Coholik
2025-02-27 08:47:43
pączki z paprykarzem jako kierunek rozwoju badań naukowych na ZUT, proponuję jeszcze dla wzmacniania aromatu okadzać pączki podkołdernikiem jadowitym
Aby odpowiedzieć na komentarz, musisz być zalogowany.
Tylko zalogowani użytkownicy mają możliwość komentowania
Zaloguj się Zarejestruj
REKLAMA
REKLAMA