Okres cieplejszej pogody pod koniec grudnia sprawił, że niektóre rośliny dały się zwieść i uznały, że to nieomylna oznaka nadchodzącej wiosny. Tak stało się m.in. w przypadku leszczyny rosnącej w Lesie Arkońskim, na której gałęziach pojawiły się pierwsze pąki i kwiaty.
Niestety prawdopodobnie będzie im ciężko dotrwać do prawdziwej wiosny, gdyż na styczeń synoptycy prognozują stopniowe ochłodzenie aż do siarczystych mrozów, które mają nadejść w połowie miesiąca. Wbrew pozorom roślina nie pospieszyła się jednak bardzo mocno, gdyż jej kwitnienie zwykle rozpoczyna się dość wcześnie, na przełomie lutego i marca, jeszcze przed pojawieniem się liści. Kwiaty są jednopienne – męskie tworzą długie, zwisające kotki, a żeńskie są drobne i ukryte w pąkach.
Leszczyna pospolita ma gładką, popielatą korę z korkowatymi kreskami i dorasta do 5-7 metrów wysokości. Ma szeroką, gęstą koronę z wzniesionymi gałęziami. Liście są skrętoległe, sercowate lub okrągłe, podwójnie piłkowane, zielone od góry i jaśniejsze od spodu. Jesienią przebarwiają się na żółto lub brązowo.
Owoce leszczyny pospolitej to orzechy laskowe o jasnobrązowej skorupce i kształcie serca. Są otoczone liściastą okrywą, która zwiększa swoją objętość w miarę dojrzewania orzechów. Owoce dojrzewają od sierpnia do października i są bogatym źródłem białka, tłuszczu, witamin i minerałów. Mają słodki smak i aromat.
Leszczyna pospolita jest rośliną łatwą w uprawie i mało wymagającą. Lubi stanowiska słoneczne lub półcieniste i gleby żyzne, przepuszczalne i wapienne. Nie toleruje gleb suchych, podmokłych i ciężkich. Jest odporna na mróz i suszę. Najlepszy termin sadzenia to jesień. Roślina owocuje w 4-5 roku po posadzeniu.
Roślina ma wiele zastosowań. Orzechy laskowe są spożywane na surowo lub prażone, dodawane do ciast, deserów, lodów, czekolady czy masła orzechowego. Z nasion tłoczy się olej o delikatnym smaku i zapachu. Liście i kora mają właściwości lecznicze – działają przeciwzapalnie, ściągająco i przeciwkrwotocznie. Z gałęzi można wyplatać kosze czy maty.
(k)