Ma setki kształtów, kolorów i rodzajów oraz jest podstawą bądź dodatkiem wielu dań – popularnych na całym świecie, jak i lokalnych. Znają go, lubią i jedzą niemal wszyscy – bez względu na wiek, płeć i pochodzenie – na obu półkulach i pod każdą szerokością geograficzną. Inspiruje zarówno domowych smakoszy, jak i mistrzów kuchni. Dziś 25 października ma swoje święto - Światowy Dzień Makaronu.
Dzień ten został ustanowiony 25 października 1995 r. w Rzymie, z inicjatywy 40 producentów, aby promować jedzenie makaronu, a także jego kulturowe i kulinarne znaczenie. Trzy lata później - w Neapolu - zainaugurowano doroczne spotkania ekspertów. Dziś takie odbywa się w brazylijskim São Paulo.
Istnieje ponad 600 kształtów makaronu, m.in. rurki, kokardki, uszka, wstążki, pióra, spaghetti, łazanki itp., a ich nazwy w różnych językach są ich opisem. Jednym z najlepszych sposobów świętowania Światowego Dnia Makaronu jest przygotowanie ulubionej potrawy i delektowanie się jej smakiem! Bądź skuszenia się na danie z makaronu, którego nigdy wcześniej się nie próbowało. Spróbujcie zatem nowych rodzajów makaronu lub przygotujcie własny, eksperymentujcie z sosami i smakami spoza już znanej palety.
(mg)
Fot. Lubella