Piątek, 22 listopada 2024 r.  .
REKLAMA

Zapisane w „Kurierze” (19-21.11.1957)

Data publikacji: 15 czerwca 2022 r. 23:24
Ostatnia aktualizacja: 27 września 2022 r. 16:15
Zapisane w „Kurierze” (19-21.11.1957)
 

Szczeciński przemysł terenowy wprowadza na rynek nowe towary spożywcze

W dyrekcji działu spożywczego Szczecińskich Zakładów Przemysłu Terenowego odbyła się „degustacja” szeregu nowych artykułów, które ukażą się wkrótce na półkach sklepowych.

W degustacji wzięli udział dyrektorzy MHD, PSS, WZGS, WZH i MZH. Zaprezentowano wiele nowych produktów jak, np. ogórki konserwowe „Delikates” i „Praskie” korniszony i tzw. paluchy, kalafior konserwowy, kilka gatunków wędlin, śliwki w ocie, orzeszki w cukrze i kakao, nugaty z orzechami, wafle, herbatniki, kilka gatunków cukierków, w tym również choinkowe, wodę sodową, oranżadę, wino „Vermouth”.

Kosztujący wyroby wyrazili się o nich na ogół pochlebnie.

„Kurier Szczeciński” z 19 listopada 1957 r.

Polscy marynarze na obcych statkach

Polscy marynarze ze Szczecina pływają również na statkach pod obcymi banderami. Łącznie około 1000 osób zatrudnionych jest na jednostkach fińskich, zachodnio-niemieckich, norweskich i szwedzkich.

Polacy utrzymują kontakty nie tylko ze swoimi rodzinami, ale również ze Związkiem Marynarzy i Rybaków Dalekomorskich. W listach opisują oni stosunek obcych armatorów do polskich pracowników, przy czym podkreślają, iż warunki współpracy układają się jak najlepiej.

Obcy kapitanowie szanują naszych marynarzy, którzy z zasady dobrze znają swój zawód i chętni są do pracy.

„Kurier Szczeciński” z 21 listopada 1957 r.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA