Piątek, 22 listopada 2024 r.  .
REKLAMA

Zapisane w „Kurierze” (23.01.1958 cz. 2)

Data publikacji: 18 sierpnia 2022 r. 09:11
Ostatnia aktualizacja: 27 września 2022 r. 16:15
Zapisane w „Kurierze” (23.01.1958 cz. 2)
 

Na paryskim „Libre – Service” wzorowany będzie pierwszy szczeciński bar samoobsługowy

Szczecin jeszcze w tym roku otrzyma pierwszy samoobsługowy bar gastronomiczny. Już wkrótce rozpocznie się przebudowa lokalu restauracji „Przystań” przy ul. Jagiellońskiej (róg Piastów), który nadaje się do tego celu zarówno ze względu na swe położenie (przelotowe ulice) jak i z powodu dość dużej sali konsumpcyjnej.

Podobny bar samoobsługowy – jedyny dotąd w Polsce – czynny jest już w Lublinie. Bar lubelski jak i przyszły szczeciński wzorowany jest (wzgl. będzie) na paryskim „Libre – Service”, który przyjmuje się nie tylko we Francji, ale i coraz szerzej w całej Europie.

Zakład tego typu posiada oddzielne wejście i wyjście. Konsument wchodząc do baru bierze tacę i stawia ją na umieszczonym wzdłuż lady bufetowej parapecie zaopatrzonym w metalowe szyny do posuwania tacy. Przesuwając, nakłada na nią wybrane, porcjowane potrawy z poszczególnych segmentów lady. W końcu lady umieszczona jest kasa rejestrująca, z której konsument otrzymuje zabonowaną kartkę z wyceną (rachunkiem).

Potrawy spożywa sie w sąsiedniej sali, wyposażonej w dwuosobowe stoliki. Należność płaci się w kasie umieszczonej przed wyjściem. Naczynia odbiera obsługa lokalu. Potrawy z garmażerni i kuchni podawane są przez duże, rozsuwane okna. Barierki umieszczone wzdłuż lady i przy wyjściu z lokalu umożliwiają przejście tylko jednej osoby.

„Kurier Szczeciński” z 23 stycznia 1958 r.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA