Nowe granice Szczecina
W Miejskiej Pracowni Urbanistycznej opracowywane są obecnie dwa projekty nowych granic Szczecina, tak, aby odpowiadały one założeniom perspektywicznego rozwoju miasta. Istnieje możliwość wyłączenia ze Szczecina Sławociesza i Wielgowa i włączenia ich, jako terenów rolniczych do powiatu szczecińskiego. W zamian do Szczecina ma być dołączone Mścięcino i Police.
W połowie grudnia urbaniści przedłożą dwa warianty na kolegium MKPG, po czym decyzję poweźmie Prezydium MRN.
„Kurier Szczeciński” z 3 grudnia 1958 r.
Zakłady mięsne „wyłażą ze skóry”, aby zaspokoić świąteczne zakupy
Szczecińskie Zakłady Mięsne biją obecnie prawie 1000 sztuk żywca dziennie (nie licząc 250 sztuk bydła i 100 tucznika).
Te ogromne ilości mięsa pokrywają potrzeby bieżące miasta, plany eksportu oraz pozwalają przygotować zapasy na święta. Ale ileż to pracy.
Załoga zakładów pracuje nawet w niedzielę. Praca w rzeźni jest bardzo ciężka. Zimno, wilgotno. Piszemy to, żeby mieszkańcy Szczecina, gdy będą kroić szynkę czy baleron, wiedzieli, że przez tygodnie przed świętami – ciężko, bez wytchnienia pracowali ludzie zatrudnieni w Zakładach Mięsnych.
Świąteczne zapasy dla Szczecina wynoszą 17 tys. kg szynek gotowanych i wędzonych, 260 tys. kg kiełbas, polędwic, baleronów, 25 tys. kg cielęciny, 60 tys. kg schabów, żeberek, łopatek i szynek surowych. Sporo, prawda?
Ponadto zakłady chcą jeszcze, jako świąteczny podarunek, dać miastu trochę swoich eksportowych specjałów – szynki w puszkach, polędwice, schaby i ozorki.
„Kurier Szczeciński” z 3 grudnia 1958 r.