Czwartek, 21 listopada 2024 r.  .
REKLAMA

Zapisane w „Kurierze” (6-9.05.1960)

Data publikacji: 16 czerwca 2024 r. 09:54
Ostatnia aktualizacja: 16 czerwca 2024 r. 09:54
Zapisane w „Kurierze” (6-9.05.1960)
 

Kolejarze chwytają za miotły i farbę

Kolejarze całej Polskim przystępują do wielkiej akcji porządkowej, aby w sezonie turystyczno-wypoczynkowym, zapewnić żerom jak najwygodniejsze warunki podróży.

Zachętą dla załóg stacyjnych i obsług pociągów do maksymalnego wysiłku w utrzymywaniu czystości, sprawności, uprzejmości itp. będzie, podobnie jak w roku ubiegłym, konkurs na najlepszą stację i najlepszy w sensie najczyściejszy, z najuprzejmiejszą obsługą dalekobieżny pociąg pośpieszny.

Konkurs, na podstawie głosów pasażerów i późniejszej oceny specjalnej komisji, wyłoni najlepsze stacje w każdym okręgu i w kraju. Dla zwycięskich załóg stacji i obsług przewidziane sa nagrody pieniężne, a dla pasażerów opiniujących prace kolejarzy nagrody pieniężne i bezpłatne bilety.

Wierzymy, że w tym roku szczecińscy kolejarze wykażą więcej chęci i włożą więcej wysiłku w „wypolerowanie” stacji oraz pociągów i zyskają zatem lepszą lokatę w skali ogólnokrajowej.

„Kurier Szczeciński” z 6 maja 1960 r.

Eksport spółdzielczych konserw rybnych

W ub. roku wytwórnie konserw rybnych zrzeszonego w Krajowym Związku Spółdzielni Rybackich wyeksportowały łącznie za pośrednictwem CHZ „Animex”, 24 tony konserw, w tym 3 tony „węgorzy” w oleju i 6 ton pasztetu z wątróbek dorszowych do Czechosłowacji ok. 12 ton „Bałtyka w oleju” i 3 tony „dorsza po grecku” do Francji.

W bieżącym roku wachlarz asortymentowy spółdzielczej produkcji konserw rybnych na eksport jest rozszerzony o nowy typ konserw „węgorz w sosie koperkowym”, „wątróbki w tłuszczu własnym” i „szprot w oleju”. Przewiduje się, iż w bieżącym roku konserwy produkcji spółdzielczej będą eksportowane w znacznie większych ilościach.

„Kurier Szczeciński” z 9 maja 1960 r.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA