Przecieru pomidorowego nie można kupić, bo… nie ma ceny
Od dłuższego czasu gospodynie narzekają na brak przecieru pomidorowego. Wczesne jesienne zimno zniszczyło wielkie ilości pomidorów, a tym samym uszczupliło zapasy surowca.
Są jednak w Szczecinie, co prawda niewielkie, zapasy przecieru, które można by rzucić na rynek. Niestety, dla przecieru nie ma… ustalonej ceny.
Naszym zdaniem, Wojewódzka Komisja Cen w Szczecinie powinna poczynić starania, aby przecier znalazł się na rynku jeszcze przed świętami.
„Kurier Szczeciński” z 7 grudnia 1957 r.
20 mln złotych kosztował pierwszy etap modernizacji portu szczecińskiego
Po 10-miesięcznej przerwie koniecznej dla przeprowadzenia prac remontowych, 9 bm. przybił do nabrzeża Katowickiego w Basenie Górniczym portu szczecińskiego pierwszy statek, aby załadować transport węgla. Jest to ważne wydarzenie w życiu portu, gdyż kładzie kres tegorocznym kłopotom związanym z załadunkiem eksportowanego węgla.
Prowadzone w tym roku w porcie szczecińskim kosztem ponad 20 mln złotych prace remontowe przyczynią się do lepszego wykorzystania i przedłużenia żywotności zainstalowanych urządzeń przeładunkowych, nabrzeży i magazynów portowych.
Prace te stanowią pierwszy etap ogólnej modernizacji portu.
„Kurier Szczeciński” z 8 grudnia 1957 r.