Sobota, 23 listopada 2024 r.  .
REKLAMA

Zachodniopomorska kuchnia na targach „Grüne Woche”

Data publikacji: 13 stycznia 2016 r. 11:27
Ostatnia aktualizacja: 18 listopada 2017 r. 19:33
Zachodniopomorska kuchnia na targach „Grüne Woche”
Tak w zeszłym roku nasze województwo promowało się na targach w Berlinie.  

150 kilogramów świeżej ryby i 50 kg wędzonych pstrągów zabiorą nasi kucharze do Berlina. Przygotują z nich potrawy na międzynarodowych targach „Grüne Woche”, które w piątek (15 bm.) rozpoczynają się w Berlinie.

Województwo zachodniopomorskie uczestniczy w targach „Grüne Woche” w Berlinie nieprzerwanie od roku 2003. To jedna z największych i najbardziej prestiżowych imprez tego typu w naszej części Europy.

– W tym roku szczególną uwagę poświęcimy pokazom, w których królować będą dania z pstrągiem w roli głównej. Aktywny udział z pewnością wykorzystamy do poszukiwania nowych rynków zbyt – mówi Jarosław Rzepa, wicemarszałek województwa.

Nasze stoisko będzie miało kształt wiejskiej chaty. Na 40 m kw. pokażemy to, co najsmaczniejsze na Pomorzu Zachodnim. Tradycyjnie nie zabraknie miodów i pszczelich produktów. Swoją ofertę garmażeryjną zaprezentuje w Berlinie także spółdzielnia socjalna Drakkar z Recławia w powiecie kamieńskim, która przygotuje rozmaite pierogi, krokiety oraz chleb ze smalcem. Gości targów do odwiedzenia stoiska ma zachęcić kulinarny pokaz przygotowany przez hotel Leda SPA z Kołobrzegu oraz gospodarstwo rybackie Zielenica.

Po raz pierwszy na targach „Grüne Woche” zaprezentuje się apteka „Tilia”, która będzie zachęcać m.in. do spróbowania specjalnie przygotowanych mieszanek nasion wzbogaconych o kwasy Omega 3.

Wśród wystawców będzie także Winnica Turnau z Baniewic, której wina w zeszłym roku zdobyły wiele nagród, w tym medale ENOEXPO 2015. 


Międzynarodowe Targi Gospodarki Żywnościowej, Rolnictwa i Ogrodnictwa „Grüne Woche 2016” potrwają do niedzieli (24 bm.), na terenie Międzynarodowych Targów Berlińskich-Messe Berlin. Stoisko Pomorza Zachodniego znajdziemy w hali nr 11.2 (numer stoiska – 109).

(żan)

Fot. Urząd Marszałkowski

REKLAMA
REKLAMA

Komentarze

Woche
2016-01-14 07:00:14
Nieźle; pstrąg, rzepa - może być smacznie.
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA