150 kilogramów świeżej ryby i 50 kg wędzonych pstrągów zabiorą nasi kucharze do Berlina. Przygotują z nich potrawy na międzynarodowych targach „Grüne Woche”, które w piątek (15 bm.) rozpoczynają się w Berlinie.
Województwo zachodniopomorskie uczestniczy w targach „Grüne Woche” w Berlinie nieprzerwanie od roku 2003. To jedna z największych i najbardziej prestiżowych imprez tego typu w naszej części Europy.
– W tym roku szczególną uwagę poświęcimy pokazom, w których królować będą dania z pstrągiem w roli głównej. Aktywny udział z pewnością wykorzystamy do poszukiwania nowych rynków zbyt – mówi Jarosław Rzepa, wicemarszałek województwa.
Nasze stoisko będzie miało kształt wiejskiej chaty. Na 40 m kw. pokażemy to, co najsmaczniejsze na Pomorzu Zachodnim. Tradycyjnie nie zabraknie miodów i pszczelich produktów. Swoją ofertę garmażeryjną zaprezentuje w Berlinie także spółdzielnia socjalna Drakkar z Recławia w powiecie kamieńskim, która przygotuje rozmaite pierogi, krokiety oraz chleb ze smalcem. Gości targów do odwiedzenia stoiska ma zachęcić kulinarny pokaz przygotowany przez hotel Leda SPA z Kołobrzegu oraz gospodarstwo rybackie Zielenica.
Po raz pierwszy na targach „Grüne Woche” zaprezentuje się apteka „Tilia”, która będzie zachęcać m.in. do spróbowania specjalnie przygotowanych mieszanek nasion wzbogaconych o kwasy Omega 3.
Wśród wystawców będzie także Winnica Turnau z Baniewic, której wina w zeszłym roku zdobyły wiele nagród, w tym medale ENOEXPO 2015.
Międzynarodowe Targi Gospodarki Żywnościowej, Rolnictwa i Ogrodnictwa „Grüne Woche 2016” potrwają do niedzieli (24 bm.), na terenie Międzynarodowych Targów Berlińskich-Messe Berlin. Stoisko Pomorza Zachodniego znajdziemy w hali nr 11.2 (numer stoiska – 109).
(żan)
Fot. Urząd Marszałkowski